Mjalti më i ëmbël
pasi bleta kullotë
mbi lulkuqe
Raki, histori
dhe larmishmëri
Peisazhi i egër,
natyrë e butë,
aty ku lulja rritet mbi gure
Slider

Nikaj-Mërtur është një destinacion i ri dhe ofron disa atraksione turistike, të cilat zhvillojnë potencialin turistik të zonës. Deri në 2014 nuk ishte i njohur për një publik të gjerë, gjë që u jepte ndjesinë vizitorëve sikur ata ishin të parët që zbuluan historinë e lashtë...Lexo më shumë

Atraksione turistike

Kulla e Thepit; Pylli i Ahut; Shkëmbi i Forcës; Kalaja Leka; Ujvara e Brisës etj

Më shumë
Afër Nikaj-Mërtur

Muzeu i Bajram Currit, Liqeni i Komanit, Liqeni i Vaut të Dejes, Lumi i Shalës etj

Më shumë
Evente

Në Nikaj-Mërtur janë kremtuar dhe vazhdojne të kremtohen festat fetare

Më shumë
Si të arrini në Parkun Natyror Bashkiak të Nikaj-Mërtur

Parku mund të arrihet në tre forma

Më shumë
Peizazhi

Proceset natyrore si dhe aktivitetet njerëzore kanë ndërtuar peisazhet dërrmuese të Parkut Natyror Bashkiak të Nikaj-Mërturit. Aktualisht tiparet natyrore (malet të larta, lugina të thella, lumenjtë dhe pyjet) dhe rezultatet e një tradite

Biodiversiti

PNR Nikaj-Mërtur përfaqëson një zonë të veçantë sa i përkët sistemeve ekologjike të tij. Zonaliteti vertikal bën të mundur që të ketë një larmi të madhe të biodiversitetit në park. Ka lloje të një rëndësie kombëtarë e ndërkombëtare të florës

Agrobiodiversiti

E gjithë zona e komunës së Lekbibaj, e më së shumti pjesa e përdorur gjerësisht deri në fillim të brezit të pyjeve të ahut, përfaqëson një lloj muzeu të gjallë të traditës shqiptare dhe të përdorimit tradicional të tokës. Deri tani nuk ka metoda

Historia

Në fshatin Curraj te Eperm të Nikaj-Merturit, fshat i cili shtrihet në thellësi të Alpeve në 800 m mbi nivelin e detit, gjatë gërmimeve për hapjen e themeleve të një banese u zbulua një sëpatë metalike. Forma interesante dhe krejt

Kultura

Nikaj – Mërturi është një rast unikal i bashkëjetesës së dy fiseve të ndryshme pa lidhje gjaku me njëri-tjetrin, të ardhur nga drejtime të ndryshme, të shkrirë në një popull, me një kulturë e me një traditë në një bashkjetesë të pashoqe.

Kuzhina lokale

Ushqimet që gatuhen dhe serviren në PNB Nikaj-Mertur janë ushqime tradicionale të zonës, të trashëguara nga brezi në brez. Nëse dikush do të donte t’i largohej kuzhinës moderne e të shijonte diçka të shijshme, interesante

Artizanati

Gratë dhe vajzat nikaj-mërturase nëpërmjet punimeve artistike të dorës në vekë, thurje me grep, gjypnerë dhe gjilpërë etj, kanë arritur të tregojnë shkallë të lartë të shprehjes të së bukurës dhe të aftësive estetike.

Mikpritja

Mikpritja është shumë e rëndësishme në zonën e Nikaj - Mertur dhe vizitorët janë gjithmonë të mirëpritur ngrohtësisht. Nuk është e pazakontë që pritesit të kendojne një këngë si Heu trim mbi trima ai Gjergj Elez Alia

Mikpritja
Biodiversiti
Slider